Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ilida Agro & Food Fest

Το 1ο «Ilida Agro & Food Fest - Made in Olympian Land» φέρνει τη Δυτική Ελλάδα στο πιάτο σας – Τοπικά, Αυθεντικά κι Ελληνικά στην πλατεία Μπελογιάννη Αμαλιάδας

Με στόχο να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή, ενισχύοντας τη θέση των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών στην εθνική και διεθνή αγορά και παράλληλα να αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, έρχεται στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2025, στην πλατεία Μπελογιάννη της Αμαλιάδας, το 1ο «Ilida Agro & Food Fest – Made Olympian Land».

Πρόκειται για μια νέα, πολυδιάστατη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του αγροδιατροφικού πλούτου της Δυτικής Ελλάδας, συνδέοντας την παραγωγή με την παράδοση σε ένα ταξίδι γεύσης, ιστορίας και καινοτομίας.

Σε μια προσπάθεια πολιτισμικής συνεργασίας και εξωστρέφειας το 1ο «Ilida Agro & Food Fest» ενώνει τοπικούς παραγωγούς, Συλλόγους και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης από τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες  γευσιγνωσίας, έκθεσης αγροτικών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, ενημερωτικών ημερίδων για παραγωγούς, workshops, παιδικές δραστηριότητες, ζωντανή μουσική και πολλά ακόμη.

Δράσεις και θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει:

  • Έκθεση προϊόντων: Συμμετοχή παραγωγών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

  • Γαστρονομικές παρουσιάσεις: Παραδοσιακές συνταγές και δημιουργίες που αναδεικνύουν την τοπική κουζίνα από εμπνευσμένους μάγειρες.

  • Εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες: Για παιδιά και ενήλικες, με στόχο την εξοικείωση με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό.

  • Ημερίδες και εργαστήρια: Εξειδικευμένες δράσεις για παραγωγούς και επαγγελματίες, με αντικείμενο τις σύγχρονες προοπτικές του αγροδιατροφικού κλάδου.

Το 1ο «Ilida Agro & Food Fest – Made Olympian Land» δεν αποτελεί απλώς ένα φεστιβάλ γεύσεων, είναι μια ολιστική γιορτή της γης και των ανθρώπων της Δυτικής Ελλάδας, που συνδέει την τοπική παραγωγή με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι μία διοργάνωση της Multi Productions, με θεσμικούς συνδιοργανωτές τον Δήμο Ήλιδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου οι Γεύσεις και η Παράδοση στρώνουν τραπέζι στην Αμαλιάδα και σας υποδέχονται για να σας ξεναγήσουν στο πιο γευστικό, αυθεντικό και ελληνικό γαστρονομικό ταξίδι.

Αναλυτικό Πρόγραμμα: 

Ημέρα 1 – Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025: Εγκαίνια & Τοπικές Γεύσεις 

19:00 – Άνοιγμα εκθεσιακού χώρου με περίπτερα παραγωγών και συνεταιρισμών. Ελεύθερες στο κοινό δοκιμές τοπικών προϊόντων (λάδι, κρασί, παξιμάδι, μέλι, τυροκομικά, φρούτα κ.ά.). 

20:00 – Επίσημα Εγκαίνια και χαιρετισμοί επισήμων, με ξενάγηση στους εκθέτες. 

20:30 – Γαστρονομική Παρουσίαση «Απ’ το χωράφι στο τραπέζι», όπου σεφ από την περιοχή δημιουργούν πιάτα με προϊόντα της Ηλείας. Live cooking και γευστική δοκιμή από το κοινό. 

20:30 – Παράλληλη δράση για παιδιά, με θεατρικό παιχνίδι, Messy play, Μουσικοκινητική απασχόληση και αισθητηριακό παιχνίδι, με χρήση φυσικών υλικών από το Εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης «ΕΡΝΟΣ» 

20:30 – Παράλληλη δράση για παιδιά με Face painting και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

21:30 – Συναυλία με το συγκρότημα «Ρουά Ματ» 

Ημέρα 2 – Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025: Επιχειρηματικότητα & Γαστρονομία 

19:00 – Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Αγροδιατροφή & Εξαγωγές – Νέες Αγορές». Εισηγητές: στελέχη αγροδιατροφικών clusters, εκπρόσωποι Επιμελητηρίου, ΠΔΕ, ΥΠΑΑΤ, εξαγωγικές εταιρείες. 

19:30 – Παράλληλη δράση για παιδιά με παράσταση δρόμου με την εμφάνιση animateur και μασκότ, Magic show, face painting και ζωγραφιές από την ομάδα “Konstantin”. 

19:30 – Workshop: Καινοτομία & Βιώσιμες Καλλιέργειες, με παρουσίαση πρακτικών από παραγωγούς και νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή. 

20:00 – Γιορτή κρασιού, με παρουσίαση διαδικασίας παραγωγής κρασιού & γευσιγνωσία. 

20:00 – Παράλληλη δράση για παιδιά, με θεατρικό παιχνίδι, Messy play, Μουσικοκινητική απασχόληση και αισθητηριακό παιχνίδι, με χρήση φυσικών υλικών από το Εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης «ΕΡΝΟΣ» 

21:30 – παραδοσιακή μουσικοχορευτική βραδιά από τον Λαογραφικό Σύλλογο Αμαλιάδας «οι Ρίζες» 

Ημέρα 3 – Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025:: Πολιτισμός & Τοπική Κουλτούρα 

10:00 – Παιδικό Εργαστήρι Υγιεινής Διατροφής από διατροφολόγους, με γευσιγνωσία για παιδιά και μαγειρική με τοπικά φρούτα και λαχανικά. 

11:00 – «Κρυμμένος Θησαυρός: Οι Μικροί Εξερευνητές της Olympia Land», όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν να βρουν τον «θησαυρό» που σχετίζεται με τα πολύτιμα δώρα της Ολυμπιακής γης: λάδι, μέλι, σταφύλια, σιτηρά κ.ά.. Μέσα από δοκιμασίες ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία και την πολιτιστική σημασία τους. 

19:30 – Ημερίδα με θέμα: «Γαστρονομικός Τουρισμός – Η Ηλεία στον χάρτη των γεύσεων». Εισηγήσεις από επαγγελματίες του τουρισμού, γευσιγνώστες, τουρ οπερέιτορ και στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Οι προοπτικές της Ηλείας ως γαστρονομικού προορισμού».

19:30 – Παράλληλη δράση για παιδιά με ζωγραφιές, face painting και χειροτεχνίες με πηλό από ΚΔΑΠ “Happy Place”. 

20:00 – «Λαϊκή Κουζίνα»: Παρουσίαση τοπικών συνταγών από γυναίκες αγροτουριστικών συνεταιρισμών και πολιτιστικών συλλόγων, με παραδοσιακά γλυκά, πίτες, μαγειρευτά. Live cooking με παρουσίαση τοπικής συνταγής.

21:00 – Μουσικοχορευτικά από παραδοσιακούς συλλόγους. 

21:30 – Τελετή Λήξης Φεστιβάλ: Καλλιτεχνικό φινάλε με το «Ρεμπέτικο Σεργιάνι».

Ετικέτες
27