Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης στην Κεραμιδιά για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας – Επαναφέρει το αίτημα για τα Μαρτυρικά Χωριά ο Δήμαρχος Ήλιδας
Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία χρονιά η εκδήλωση μνήμης στην Τοπική Κοινότητα Κεραμιδιάς, όπου ο Δήμος Ήλιδας και το Τοπικό Συμβούλιο απέδωσαν τις δέουσες τιμές στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, 82 χρόνια μετά την καταστροφή του χωριού και της γειτονικής Δάφνης τον Ιούλιο του 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Ηλείας & Ωλένης, Πανοσιολογιότατο κ. Φιλάρετο Σπανόπουλο και ιερείς της περιοχής, κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Ηρώων, καθώς και ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του Ιουλίου του 1944 από τον Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ζεύλα.
Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τόνισε -μεταξύ άλλων-: «Το 2018 συντάξαμε και καταθέσαμε στην αρμόδια επιτροπή της Πολιτείας έναν πλήρη φάκελο, προκειμένου τα τρία μαρτυρικά χωριά του Δήμου μας -το Γεράκι, η Δάμιζα (σημερινή Δάφνη) και η Κεραμιδιά- να αναγνωριστούν επίσημα ως Μαρτυρικά. Την ιστορική τεκμηρίωση επιμελήθηκε με απαράμιλλο ζήλο ο αείμνηστος ιστορικός μας, Λεωνίδας Καρνάρος.
Δύο χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα έφερε τα μισά αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας ως μαρτυρικό χωριό μόνο το Γεράκι, αφήνοντας εκτός την Κεραμιδιά και τη Δάμιζα. Αν και ο Δήμος, το 2022 κατέθεσε και πάλι εμπεριστατωμένο αίτημα για τα δύο χωριά, μέχρι σήμερα η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει αποφανθεί», δεσμευόμενος προσωπικά ότι θα επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, επικαιροποιώντας την απόφαση και επανακαταθέτοντας το φάκελο.
«Η ιστορική αδικία απέναντι στην Κεραμιδιά και τη Δάφνη πρέπει να αποκατασταθεί και θα αποκατασταθεί, με νέα τεκμήρια και ακλόνητα στοιχεία για τα δεινά που υπέστη αυτός ο τόπος. Η Πολιτεία οφείλει πλέον να πράξει το δικό της καθήκον», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλατείας της Κεραμιδιάς, έργο που ολοκληρώθηκε χάρη στη χορηγία της οικογένειας του κ. Πέτρου Ανδριόπουλου.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Στάμος και ο λαογράφος κ. Ηλίας Τουτούνης ο οποίος ανέλαβε και το συντονισμό, ενώ το «παρών» έδωσαν μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών του χωριού.
Επίσης -μεταξύ άλλων- παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης και κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Παναγούλιας, μέλη της Δημοτικής Αρχής, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.









- Log in to post comments
- 18 προβολές