Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
27 Οκτ 2026
19:30
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Ημέρα Τιμής και Μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731»

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αίσθημα ευγνωμοσύνης πραγματοποιήθηκε, την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η ειδική επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε ο Δήμος Ήλιδας στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους θρυλικούς μαχητές του 5ου Συντάγματος Πεζικού και τη γιγαντομαχία στο Ύψωμα 731, καθώς και στον ηρωικό υπερασπιστή του, Ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά.
Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Αθανάσιος Τσιγκρέλης, Απόστρατος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Παραρτήματος Ηλείας, ο οποίος καθήλωσε το κοινό ζωντανεύοντας τις δραματικές στιγμές της σθεναρής αντίστασης των Ελλήνων μαχητών, κατά την ανάλυσή του για την Εαρινή επίθεση των Ιταλών “Primavera” στο ηρωικό Ύψωμα 731. Στη συνέχεια, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην Δήμαρχος Τραγανού κ. Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό και την εμβληματική προσωπικότητα του υπερασπιστή Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά, αναδεικνύοντας το ήθος και την αυτοθυσία του.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Ήλιδας, το οποίο απέδωσε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Μετώπου, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους στο κλίμα της εποχής.
Την επετειακή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, η βουλευτής Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, μέλη της Δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου. Το συντονισμό ανέλαβε η κα Θάλεια Γκινάλα, ενώ την επιμέλεια ο άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Ήλιδας σε θέματα Λαογραφίας και Διατήρησης της Παράδοσης κ. Ηλίας Τουτούνης. 
 

36